Guggenheim Museum

Helsinki, Finland
Architects
Myefski Architects
Localització
Helsinki, Finland
Any
2014

The Solomon R. Guggenheim Foundation sought a design for a waterfront Guggenheim Museum with a year-round focus on culture and entertainment that serves as a gathering place for residents and visitors.

The foundation of our design begins by creating an integrated pedestrian connection between South Harbor and Tahtitornin Park. This landscaped surface extends the natural beauty of the park fabric across Etelaranta Street and down to the waterfront. The journey from hillside to harbor front actually penetrates the structure, blurring the boundaries between the public space of the city and the private space of the museum.

Turning the traditional layout of a museum inside out, the Guggenheim Helsinki provides visitors with an experience that alternates between interior and exterior spaces. The interior of the main exhibition hall can be viewed from the pathway outside as one circulates around the large architectonic form. From there, the design comes alive and unfurls into several natural gathering spaces where museum visitors can enjoy vistas where the city meets the water.

Projectes relacionats

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Altres projectes per Myefski Architects

Chanel
Chicago, USA
Goose Island
Chicago, USA
VUE
Champaign, USA
Riga Exposition Centre
Riga, Latvia
Gold Coast Tower
Chicago, USA