Aabenraa Historic City Center

Dänemark
Foto © Hanns Joosten
Zeichnung © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Foto © Hanns Joosten
Architekten
ADEPT
Standort
Dänemark
Jahr
2018
Kosten
Vertraulich
Landscape architect, sub-consultant
Topotek 1
Engineer, sub-consultant
Atkins DK

In Danish market town Aabenraa, ADEPT and Topotek1 have recently completed a transformation of the historic city that creates strong links between the visionary urban master plan, won by the team in 2014, and redesigned public space formed by local conditions. With a playful design approach and a new take on traditional materials, the historic center is ready for renewed public life.

Through extensive transformation, the historic center of Aabenraa has resurfaced with a more coherent street network and defined squares with individual character. From visionary plan to detailed paving, the project is born from a deep understanding of the city, clearly transforming urban potential to stronger connections and attractive public space.

The transformation builds on the character, scale and experience in the historic center, but add new layers of modern identity to streets and squares. The new identity is high-lighted through paving patterns and urban furniture that were designed to support various forms of public life in the city.

The playful contrast between customized yellow-brown tiles and classic cobblestones gives a nuanced experience of the scale in the city as well as an easily recognizable urban floor, laid throughout the transformed area. The patterns and materials of the paving encourage a lower speed in the transformed area while changes in material acts as the only separation of traffic.

In the process of creating obvious links from the grand perspectives to the smallest detail, the aim has been to establish a strong identity for the historic city center as a whole, but at the same time to allow the micro-local conditions to affect the character of the individual public space.

Dazugehörige Projekte

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazin

Andere Projekte von ADEPT

Dalarna Media Library
Falun, Schweden
Harbour Houses
Aarhus, Dänemark
Kolkajen-Ropsten
Stockholm, Schweden
Ku.Be House of Culture and Movement
Frederiksberg, Dänemark
Sonorous Museum
Frederiksberg, Dänemark
Villa Platan
Aarhus, Dänemark