Headquarters for DANVA

Skanderborg, Denmark
Photo © Thomas Mølvig
Photo © Thomas Mølvig
Photo © Thomas Mølvig
Photo © Thomas Mølvig
Photo © Helene Høyer Mikkelsen
Photo © Helene Høyer Mikkelsen
Architects
AART / architects
Year
2010
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

PROJECT: Headquarters for DANVA

CLIENT: DANVA

SIZE: 2,300 sq. m.

PRIZE: The Danish Sustainable Concrete Award and Skanderborg Municipality's Architecture Prize

By means of its aesthetical and technical solutions, the Water House identifies DANVA as a socially engaged interest group focused on water and wastewater supply. The building, which is constructed in energy class 1 according the Danish building standard with a focus on a healthy indoor environment, has been developed in close dialogue with DANVA in order to create an architectural whole, which reflects the association’s sustainable ethos and daily work with water and wastewater engineering solutions.

The headquarters is not only constructed in energy class 1, it also expands the concept of sustainability by taking advantage of LAR (local drainage of rain water). In other words, the building not only minimises energy consumption but also diverts rainwater locally and thereby relieves the sewer systems, increases groundwater resources and contributes to biodiversity. This was a sustainable architectural concept that secured the building the Danish Sustainable Concrete Award 2011.

The headquarters is located in the outskirts of Skanderborg and is designed so that its bright, reflective exterior softens the surrounding urban landscape, which appears more dark and intense. In this way, the building brightens up the urban landscape, and in addition to horizontal glass sections and wooden strips, its exterior consists of perforated metal plates. The pixelated perforations appear at close range as abstract patterns, while they from a distance appear to form water motifs that stimulate the senses and give the building a contemporary, exciting and technological expression that reinforces DANVA’s knowledge basis.

The light but distinctive idiom also permeates the building’s interior, which is organised as a square volume around a light-emitting atrium where the water motifs are repeated in the form of the teardrop-shaped ceiling lamps and where employees gather and the organisation is anchored in the building. The atrium creates visual contact between the three floors and expresses a socially viable message by appearing as the democratic heart of the building.

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by AART / architects

Maritime Education Centre
Skagen, Denmark
The Victoria School
Skara, Sweden
VUC Southern Jutland
Haderslev, Denmark
Home for Life
Lystrup, Denmark
Bikuben Student Residence
Copenhagen, Denmark
New Østfold Hospital
Sarpsborg, Norway