Museumscenter Hanstholm, documentation centre for World War II

Hanstholm, Denmark
Photo © Ole Hein Pedersen
Photo © Ole Hein Pedersen
Photo © Ole Hein Pedersen
Photo © Ole Hein Pedersen
Photo © Ole Hein Pedersen
Photo © Ole Hein Pedersen
Picture © Cubo
Photo © Peter Mørk
Architects
Cubo Arkitekter
Address
Molevej, 7730 Hanstholm, Denmark
Year
2002
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
Architect

Cubo Arkitekter

Engineer
Birch & Krogboe

Client
Dokumentationscenter Hanstholm

Documentation centre for World War II in Hanstholm - nominated for the Mies van der Rohe Award in 2002.

The museum is carefully integrated into the dune landscape, showing consideration of the existing landmarks and the beautiful surrounding pine forest. The visitor centre leaves the existing bunker almost untouched - only the ammunition passage has been extended on to the main entrance to provide access to the labyrinthine interior of the plant. In contrast to the totalitarian military architecture the visitor and documentation centre stands out with its open and sympathetic design, in touch with the horizon and the sky above like a luminous line in the landscape.

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by Cubo Arkitekter

Energy neutral youth housing at the Port of Aarhus
Aarhus, Denmark
The House of Disabled People’s Organisations - the world’s most accesssible office building
Taastrup, Denmark
“Vandhalla” Egmont Water Rehabilitation Centre
Odder, Denmark
Engholmkirken, church
Lillerød, Denmark
Egå Gymnasium (Secondary school)
Ega, Denmark
Housing for young people with learning disabilities
Hjortshøj, Denmark