Nørreport Station

Copenhagen, Denmark
Photo © Gottlieb Paludan Architects / Lars Rolfsted Mortensen
Photo © Gottlieb Paludan Architects & Jens Lindhe
Photo © Jens Lindhe
Photo © Jens Lindhe
Photo © Gottlieb Paludan Architects & Jens Lindhe
Photo © Gottlieb Paludan Architects & Jens Lindhe
Lighting Designers
Bartenbach GmbH
Location
Copenhagen, Denmark
Year
2015
Architect
Gottlieb Paludan Architects

The redesign of Nørreport Station has transformed a chaotic transport hub into a safe and transparent urban space for 250,000 daily users. The lighting concept underlines the openness and transparency of the urban space. The white concrete roofs, bathed in warm light, look like "magnets of light". Light towers conceal the ventilation ducts necessary for the underground platforms and help guide passers-by across the square at night. Points of light at the bike stands provide a soft veil of light.

Awards: Danish Lighting Award 2016, LILA 2017 Public Choice Award

Related Projects

  • Neubau SBB Aufgang Nord / Lärmschutzwände
    dreipunkt
  • HafenCity University Subway Station
    pfarré lighting design
  • Stadtbahnstation Rathaus-Süd
    Pahl + Weber-Pahl
  • Reception Building Central Train Station Munich
    Auer Weber
  • East 180th Street Station
    Domingo Gonzalez Associates

Magazine

Other Projects by Bartenbach GmbH

"007 Elements" James Bond Cinematic Installation
Sölden, Austria
Hotel Schwabinger Wahrheit
Munich, Germany
Rosenheim Central hub station
Rosenheim, Germany
Garmisch-Partenkirchen Medical Center
Garmisch-Partenkirchen, Germany
Exhibition hall Dornbirn
Dornbirn, Austria
Hotel Beyond
Munich, Germany