Théodore Gouvy’ Theater

Freyming-Merlebach, France
‘Théodore Gouvy’ Theater - JUNG
Photo © Eugeni Pons
‘Théodore Gouvy’ Theater - JUNG
Photo © Eugeni Pons
‘Théodore Gouvy’ Theater - JUNG
Photo © Eugeni Pons
LS 990 Alpinweiß
Photo © JUNG
LS 990 Schwarz
Photo © JUNG
LS 990 in 32090 rouge Vermillon 31
Photo © JUNG
Manufacturers
JUNG
Location
Freyming-Merlebach, France
Year
2017
Team
Dominique Coulon & associés

A theatre with a surprising play of colours

With the Théodore Gouvy theatre in the French town of Freyming-Merlebach, Dominique Coulon has designed an avant-garde home for music and theatre. As with many of his other new works, with this project the connection of architecture and social mission was also important for Coulon. As a result, the new theatre was intended to function as a location for mediation between the public body, the city as a collective and its inhabitants.

The theatre standing on a base is impressive with its unusual shape and dimensions: the foyer has been moved to the upper part to identify the entrance, while transparent elements in the lower part provide views of the interior walkways. The foyer includes a vertical space with a route to an apparent interlocking arrangement of stairways that lead to the auditorium. Angled lines and complex geometry extend through the whole building and create a feeling of space.

The theatre presents itself with a pure white façade, while the foyer is kept in beige tones. The auditorium represents a complete interruption of the foyer and stands in complete contrast: Red, pink and orange give the space density. The foyer and the public areas are flooded with natural light that varies the whole day with the progression of the sun, providing a dynamic spatial installation.

Matching the interior architecture, the theatre has been equipped with the JUNG KNX system. Using F 40 push-button sensors in the LS 990 design series in white, black and red, light temperature and shade can be easily controlled.

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by JUNG

Dune House
Netherlands, Netherlands
The BEYOND by Geisel
Munich, Germany
Pushka Apartment
Kiev, Ukraine
Theresienstraße apartment
Munich, Germany
Hofmann House
Valencia, Spain
Finca Majorca
Mallorca, Spain