V-House

Asker, Norway
Arquitectos
Spacegroup
Ubicación
Asker, Norway
Año
2003
Coste
No divulgado
Pisos
1 - 5 pisos

There once was a very rare and special client in Norway. “We want to rethink the way we live - not style but lifestyle - a house for all seasons, where the borders between inside and outside are diverse and changing…And an enormous kitchen” They had purchased a beautiful island property 33mx65m on the Oslo fjord 25 km west of the city. The rough, natural site was densely vegetated, with a steep fall to the sea and a private beach. In Norway over 70% of new, single family houses are prefabricated, built in a quasi-traditional style. This farce, devoid of parallel evolved building tradition is further marginalized by highly stylized ‘magazine’ interiors. The clients, well read and traveled were critical to these tendencies, as well as the professional problematic surrounding modernism and functionalism. Together with the husband and wife, the architect made a description about relationships, lifestyle, transformation, freedom(s), physicality, sensuality, intimacy, transparency, and evolution, landscape. Issey Miyake and Vermeer were common inspirations. Out of the site two territorialized platforms were established, one concrete, carved into the rock and oriented towards the hillside and sea, the other, a steel folded plate, oriented towards the south. These two platforms or landscapes, each occupied by different architectures, are connected by a large rupture. On the lower landscape there is the private cabin (wrapped in a sinus-curved massive wood skin), a ‘batcave’ carport in the split between the excavated and the built, a ‘live’ room, a gigantic fireplace with a view through to the forest (fire), and a space for undefined personal experiments (swimming, basketball, wedding reception, remote controlled cars, trains, pet bird, and business meetings). On the upper landscape an kitchen and a library, the first covered, the other wrapped. The two spaces disconnected by a third, a terrace. The ambitions of change and flexibility are offset with hyper specificity, the collision of which results in non-traditional aesthetics and constructions.

Proyectos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Otros proyectos de Spacegroup

Signal Mediahus / Nedregate Culture District
Oslo, Norway
Clarion Hotel & Congress Trondheim
Trondheim, Norway
Aker Brygge
Verkstedhallen, Norway