Aabenraa Historic City Center

Danmark
Photo © Hanns Joosten
Dessin © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Architectes
ADEPT
Lieu
Danmark
Année
2018
Coût
Non indiqué
Landscape architect, sub-consultant
Topotek 1
Engineer, sub-consultant
Atkins DK

In Danish market town Aabenraa, ADEPT and Topotek1 have recently completed a transformation of the historic city that creates strong links between the visionary urban master plan, won by the team in 2014, and redesigned public space formed by local conditions. With a playful design approach and a new take on traditional materials, the historic center is ready for renewed public life.

Through extensive transformation, the historic center of Aabenraa has resurfaced with a more coherent street network and defined squares with individual character. From visionary plan to detailed paving, the project is born from a deep understanding of the city, clearly transforming urban potential to stronger connections and attractive public space.

The transformation builds on the character, scale and experience in the historic center, but add new layers of modern identity to streets and squares. The new identity is high-lighted through paving patterns and urban furniture that were designed to support various forms of public life in the city.

The playful contrast between customized yellow-brown tiles and classic cobblestones gives a nuanced experience of the scale in the city as well as an easily recognizable urban floor, laid throughout the transformed area. The patterns and materials of the paving encourage a lower speed in the transformed area while changes in material acts as the only separation of traffic.

In the process of creating obvious links from the grand perspectives to the smallest detail, the aim has been to establish a strong identity for the historic city center as a whole, but at the same time to allow the micro-local conditions to affect the character of the individual public space.

Projets liés

  • Neubau Laurpark
    Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten
  • Europäisches Hansemuseum
    WES LandschaftsArchitektur
  • Agristo HQ
    OYO Architects
  • Industrial Park Sports Center
    WES LandschaftsArchitektur
  • Gemeindehaus Horw LU - Totalsanierung & Erweiterung
    raumfalter

Magazine

Autres projets de ADEPT

Dalarna Media Library
Falun, Suède
Harbour Houses
Aarhus, Danmark
Kolkajen-Ropsten
Stockholm, Suède
Ku.Be House of Culture and Movement
Frederiksberg, Danmark
Sonorous Museum
Frederiksberg, Danmark
Villa Platan
Aarhus, Danmark