Annedalsterrassen, Green housing development

Stockholm, Suède
Architectes
Kjellander Sjöberg
Adresse
Annedal, Stockholm, Suède
Année
2012
Facts

Type: Housing
Size: L 10 000-40 000 sqm
Client: Byggnadsfirman Erik Wallin, Byggnadsfirman Viktor Hanson, Trifam Fastighets Ab
Program: 16 000 sqm, 150 apts
Principal: Mi Inkinen
Team: Stefan Sjöberg, Ola Kjellander, Maria Masgård, Karolina Sporre, Sylvia Neiglick, Lena Viterstedt, Bernhard Maurer, Kalle Zetterholm
Award: 1st prize, parallel assignment
Photo: Adam Mørk, Johan Fowelin, Axel Freij

Green living between park and street

The context is the urban development of Annedal, a new district with about 1200 apartments in Mariehäll in northern Stockholm. Kjellander + Sjöberg won the first of a parallel commission for the best block structure of three separate apartment buildings for three developers. The project spans a total of 150 apartments and an underground parking garage beneath the shared garden.

The plot is on a slope between a waterway bordering onto Sundbyberg in the north and the new neighborhood park to the south. In the original master plan the plot was intended for 6 tower blocks, but in order to make the most of the site's topography and create a connected garden around all three houses, K + S chose to join the 6 buildings to form 3 parallel, twice folded six-storey buildings. The resulting shape in plan gives the buildings a distinct direction that accentuates and enhances those inherent in the plot.

The plan configuration creates interesting outlooks from the apartments and helps to reduce noise from the nearby rail traffic. The buildings' brick facades have three colour variations, pattern effects in the brickwork designed to be visible from a distance, which is the project's handling of the larger scale. Details such as the materiality of the insides of the balcony niches differentiate the various buildings. The apartment buildings have recessed balcony niches with generous glazing and light glass handrails - the outdoor space virtually resembles an indoor room, offering a good climate and shelter all year round. The partially retracted top storey has a varied façade, flush with that of the rest of the building at some points but otherwise set back, thus providing roof terraces.

The houses' pleated volume creates a continuous outdoor space, with an undulating motion where the rock face at the rear participates and is connected to the street by a sloping landscape. The buildings allow the environment to participate and be in focus, as an interesting contrast to the more compact block configuration prevalent in the area.


Projets liés

  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Autres projets de Kjellander Sjöberg

Ribosomen
Stockholm, Suède
Faaborg
Faaborg, Danmark
Woodhouse Rosendal
Uppsala, Suède
Bergsvåg
Stockholm, Suède
Etaget
Stockholm, Suède