Event Centre Satama

Kotka, Finland
Aerial view
Foto © Tuomas Uusheimo
Exterior view
Foto © Tuomas Uusheimo
Foyer during opening night celebrations
Foto © Tuomas Uusheimo
Western entrance
Foto © Tuomas Uusheimo
Covered outdoor space by the foyer
Foto © Tuomas Uusheimo
Exterior view
Foto © Tuomas Uusheimo
Foyer during opening night celebrations
Foto © Tuomas Uusheimo
Exterior view
Foto © Tuomas Uusheimo
Exterior view
Foto © Tuomas Uusheimo
Opening night concert
Foto © Tuomas Uusheimo
Stairs to 1st floor
Foto © Tuomas Uusheimo
Foyer during opening night celebrations
Foto © Tuomas Uusheimo
1st floor hallway
Foto © Tuomas Uusheimo
Opening night concert
Immagine © Tuomas Uusheimo
View of the hall space
Foto © Tuomas Uusheimo
Hall in concert use
Foto © Tuomas Uusheimo
Architetti
ALA Architects
Sede
Tornatorintie 102, 48100 Kotka, Finland
Anno
2023
Cliente
City of Kotka
engineer
Ramboll Finland
main contractor
SRV Construction
timber contractor
Puurakentajat Group

The newly opened Event Centre Satama is located in Kantasatama, the oldest port of Kotka, just a couple of steps from the impressive Maritime Centre Vellamo, which has been standing in the port area already for 15 years. The events center shares its lot with the new campus building of the South-Eastern Finland University of Applied Sciences, currently under construction, and a future hotel. This trio of new buildings will aid in strengthening both the visual and the functional connection between the port and the city center.

Event Centre Satama offers an inviting location for a multitude of cultural, sports and business events. ALA Architects’ design work focused on combining fascinating architecture with functionality and ambitious environmental goals. The building’s architectural identity is informed by the context and the project goals.

The events center is located on the border of the open port area and the existing urban grid of the city center. The new and the old urban structure interlink on the cusp of the newly developed site. The old port warehouses, shipping containers and wooden ships act as visual cues for the design, and result in an expressive, yet soft and subdued building.

The events center’s foyer is an indoor public space which will eventually connect the three new buildings on the site. The space is intended to be shared by these buildings’ users. The events center’s restaurant, located in the foyer, will serve a double function as a student cafeteria and a restaurant open into the evening hours. The building’s meeting facilities and hall space will also benefit the entire complex.

The 7,700 SqM structure consists of only two main parts: a large rectangular hall volume and a hanging roof peeling away from the hall, thus creating a foyer underneath. Both the hall and the roof are solid wood, weatherproofed with zinc cladding. The hanging roof is supported by curved glulam beams fully in tension. The curve of the roof is structurally optimized as to allow for as thin beams as possible, while keeping the foyer free of columns. The acoustically dampened black hall can be almost endlessly modified for different uses with movable partition walls, retractable seating, curtains and lighting. The wooden modulations on the walls visualize the possible variations in seating layouts. Support facilities line the hall on three sides. The window openings of these facilities are shaded by zinc fins.

The operational concept of Event Centre Satama is based on space rental. The flexibility and functionality of the facilities have therefore been some of the key aspects of the design. The large, 2-story-tall hall space can be divided into six different configurations for audiences of 450 to 3,200 people. The upper level of the hall can be closed off and further divided into five smaller meeting rooms. The facilities are designed to allow for an easy set-up of the event organizers’ own AV equipment.

Event Centre Satama has been designed and built according to the BREEAM Very Good sustainability criteria. The material selections emphasize small carbon footprint, durability, maintainability, and recyclability.

Progetti collegati

  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects

Rivista

Altri progetti di ALA Architects

Aalto University Metro Station
Espoo, Finland
Saukonlaituri Parking Facility
Helsinki, Finland
Helsinki Airport expansion
Vantaa, Finland
Embassy of Finland, New Delhi, renovation
New Delhi, India
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finland