Vendsyssel Theatre

Hjørring, Denmark
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Foto © Adam Mørk
Disegno © Schmidt Hammer Lassen
Disegno © Schmidt Hammer Lassen
Disegno © Schmidt Hammer Lassen
Disegno © Schmidt Hammer Lassen
Architetti
Schmidt Hammer Lassen
Sede
Hjørring, Denmark
Anno
2017
Client

Hjørring Municipality
Realdania

Area
4,200m²

Construction cost
€ 24 million ex. VAT

Competition
2013, 1st prize in competition

Local architect
Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S

Engineers
Brix & Kamp A/S
ALECTIA A/S

Landscape architect
LIW Planning Aps

Other consultants
Gade & Mortensen Akustik A/S
AIX Arkitekter AB
Filippa Berglund, scenography, architect maa

A successful premiere marked the beginning of a sold out season at Denmark's first newly built theatre in over a century outside of the Danish capital Copenhagen. The 4,200 m2 theatre and culture building is designed as a dynamic and multifunctional complex that includes a Music hall, Black Box, Rehearsal hall and a 430 seat flexible hall which includes an"in-the-round" theatre. In addition, the building houses offices and spacious lobby area with café and backstage area with workshop and dressing rooms. With its central location in the heart of Hjørring, the theatre will become a dynamo for the entire region's cultural life.

The building appears as a composition of cubic blocks. The warm rusty red corten steel facades correspond with its surroundings during the day, whilst the LED backed frosted glass facades illuminate in various colors during the evening; thus, creating an aesthetic link between the town, the front plaza and the theatre building.

Architectural, functional and experiential emphasis has been placed on five main themes: Anchoring in the town, transparency, functionality, flexibility and materiality. The result is a striking building, which relates pragmatically to its function and which invites both active use and quiet breaks.

The approach to the building's design has been a pragmatic view of culture as an opportunity and experience for all. Therefore, space has been created for both scheduled and ad hoc events outside at the plaza, inside the foyer and on the grand staircase where visitors can choose to be spectators or even participate in the activities.

Inside, an open plan solution ensures visual and physical connections across the building. The boundaries between publicly accessible areas and the more traditional theatre functions are blurred.

Progetti collegati

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Rivista

Altri progetti di Schmidt Hammer Lassen

Aarhus Museum of Modern Art (ARoS)
Aarhus , Denmark
Dokk1
Aarhus , Denmark
Halifax Central Library
Halifax, Canada
Malmö Live
Malmö, Sweden
The Royal Library
Copenhagen, Denmark
City of Westminster College
London, Great Britain