Aabenraa Historic City Center

Denemarken
Photo © Hanns Joosten
Drawing © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Photo © Hanns Joosten
Architecten
ADEPT
Locatie
Denemarken
Jaar
2018
Kosten
Undisclosed
Landscape architect, sub-consultant
Topotek 1
Engineer, sub-consultant
Atkins DK

In Danish market town Aabenraa, ADEPT and Topotek1 have recently completed a transformation of the historic city that creates strong links between the visionary urban master plan, won by the team in 2014, and redesigned public space formed by local conditions. With a playful design approach and a new take on traditional materials, the historic center is ready for renewed public life.

Through extensive transformation, the historic center of Aabenraa has resurfaced with a more coherent street network and defined squares with individual character. From visionary plan to detailed paving, the project is born from a deep understanding of the city, clearly transforming urban potential to stronger connections and attractive public space.

The transformation builds on the character, scale and experience in the historic center, but add new layers of modern identity to streets and squares. The new identity is high-lighted through paving patterns and urban furniture that were designed to support various forms of public life in the city.

The playful contrast between customized yellow-brown tiles and classic cobblestones gives a nuanced experience of the scale in the city as well as an easily recognizable urban floor, laid throughout the transformed area. The patterns and materials of the paving encourage a lower speed in the transformed area while changes in material acts as the only separation of traffic.

In the process of creating obvious links from the grand perspectives to the smallest detail, the aim has been to establish a strong identity for the historic city center as a whole, but at the same time to allow the micro-local conditions to affect the character of the individual public space.

Gerelateerde projecten

  • Kanzlei in der Brauerei
    Martin Schmitt Architektur
  • Kantine der Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

Andere projecten van ADEPT

Dalarna Media Library
Falun, Zweden
Harbour Houses
Aarhus, Denemarken
Kolkajen-Ropsten
Stockholm, Zweden
Ku.Be House of Culture and Movement
Frederiksberg, Denemarken
Sonorous Museum
Frederiksberg, Denemarken
Villa Platan
Aarhus, Denemarken