Taastrup Theater

Taastrup, Denemarken
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Photo © STAMERS KONTOR
Architecten
COBE
Locatie
Taastrup, Denemarken
Jaar
2007
Klant
Municipality of Hoeje Taastrup and Realdania
Program
Renovation of existing theate
Size
Renovation 1.400 m², new building 250 m²
Status
Completed November 2009
Collaborators
COWI

The project for the extension and renovation of Taastrup Theatre seeks to improve the communication of the building with its environment – a social housing neighborhood. Formally we were commissioned to improve the energy consumption of the 1970s local community theatre in the Copenhagen neighborhood of Taastrup. Yet, we use this opportunity to improve the general appeal and functionality of the building by introducing a second (insolating) theatre curtain around the rough concrete structure.

The new facade is conceived as a translucent curtain of acrylic prisms elegantly embracing the existing building, and creating a new open foyer and arrival area. A whole new spatial dimension is added to the building newly connecting the formerly enclosed interior with the outside. Now the theatre visually and spatially connects to both Kjeld Abels Plads north and the protected green courtyard south of the theatre. The facade is assembled from acrylic prisms that vary from totally clear and transparent over translucent to opaque. Because of the many elements of irregular shapes and the variance in translucency, the facade is a beautiful play of shadows and reflections.

The facade of the theatre includes a number of gates connecting the foyer and the theatre space. The gates can be opened or closed depending on the arrangement so the theatre has the possibility to work as one coherent floating space, or separately as a theatre space and a foyer.

The theatre’s service functions are also upgraded: Restrooms and café have moved from the basement to the first floor. Bar, box office, and administration are consolidated as a functional block that can now be run by one person. Hereby, the staff flow is optimized so that capacities become available for theatre work.

The modernisation considerably improves the theatre’s logistics. The new facade wraps the theatre in new dramatic apparels. Together, interior renovation and the exterior curtain help establishing a solid project that improves the organization and communication of the building significantly.

Gerelateerde projecten

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Andere projecten van COBE

The Library
Copenhagen, Denemarken
Porsgrunn Maritime Museum
Porsgrunn, Noorwegen
Israel's Square
Copenhagen, Denemarken
adidas HALFTIME
Herzogenaurach, Duitsland
Orientkaj and Nordhavn Metro Stations
Copenhagen, Denemarken