The Royal Library

Copenhagen, Denmark
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Photo © Adam Mørk
Drawing © schmidt hammer lassen architects
Arquitectos
Schmidt Hammer Lassen
Localização
Copenhagen, Denmark
Ano
1999
Architect

schmidt hammer lassen architects

Client
Danish Ministry of Culture

Area
21,000 m² new build
7,000 m² conversion

Construction sum
€ 49 million excl. VAT

Competition
1993, 1st prize in european competition

Status
Completed in 1999

Engineer
Moe & Brødsgaard A/S

Interior design
shldesign

Awards
2003, Du Pont Benedictus Award
2001, The Nykredit Architecture Prize
2000, The Architecture Prize of the Municipality of Copenhagen
2000, Nominated for the Mies van der Rohe Award
1999, The Timber Industry Information Council Award, Ground-breaking use of wood

The Royal Library is with its clean-cut lines and glittering polished surfaces one of the most significant architectural landmarks on the Copenhagen waterfront. Clad in black granite, the extension to the Royal Library is known as The Black Diamond.

Situated in the historic heart of Copenhagen, the extension marks a radical shift from traditional library structure and accommodates a range of cultural facilities. Open and essentially democratic, the building includes scientific and literary institutions, exhibition rooms, a bookshop, a café and a restaurant, as well as a roof terrace and a hall with 600 seats for concerts, theatrical performances and conferences. The extension has doubled the library’s overall size. The open shelves can accommodate more than 200,000 books compared to the previous capacity of 45,000 books. There are six reading rooms with a total of 486 seats.

The new library has seven storeys plus a basement. The solid black cube is divided in two by a vast glazed atrium housing the majority of public functions. This central space, affording panoramic views over the waterfront, also serves as a significant source of daylight which is dispersed throughout the building.

The Royal Library has become an icon for Copenhagen – a prominent, accessible and public focal point for the life in the city. The aim of the design was to create an informal meeting place for citizens in Copenhagen, students, tourists and restaurant guests. The dynamic rooms are crowded with people and filled with movement and life, and in a sophisticated way, the building connects the public and private areas. The purpose of the public space around the building is to create a natural meeting point for everyone in Copenhagen.

Projetos relacionados

  • Kanzlei in der Brauerei
    Martin Schmitt Architektur
  • Kantine der Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Revista

Outros projetos por Schmidt Hammer Lassen

Aarhus Museum of Modern Art (ARoS)
Aarhus , Denmark
Dokk1
Aarhus , Denmark
Halifax Central Library
Halifax, Canada
Malmö Live
Malmö, Sweden
City of Westminster College
London, Great Britain
Cultural Centre of Greenland
Nuuk, Greenland