Kuopio City Theatre restoration and extension

Kuopio, Finland
view from the direction of the city center
照片 © Tuomas Uusheimo
restored theater
照片 © Tuomas Uusheimo
renovated theater with extension in the background
照片 © Tuomas Uusheimo
exterior view
照片 © Tuomas Uusheimo
outdoor auditorium
照片 © Tuomas Uusheimo
coatcheck
照片 © Tuomas Uusheimo
foyer
照片 © Tuomas Uusheimo
restored large theater hall
照片 © Tuomas Uusheimo
foyer extension
照片 © Tuomas Uusheimo
new studio stage
照片 © Tuomas Uusheimo
建筑师
ALA Architects
地址
Niiralankatu 2, 70600 Kuopio, Finland
年份
2014
客户
City of Kuopio

The restored Kuopio City Theatre is a 1960’s modernist building by architects Helmer Stenros and Risto-Veikko Luukkonen. The extension by ALA includes a new 200-seat studio stage with flexible seating and stage mechanics. New spaces have also been provided for loading and logistics, costume manufacturing and storage, as well as the support functions of the new stage.

The only visible alteration when approaching the theater from the direction of the city center is the four meter elevation of the theater tower. The tower was raised to fit the completely updated stage technology of the main stage. The add-on forms a glowing glass lantern, leaving the distinctive shape of the old tower recognizable.

The extension is a simple rectangular volume located perpendicularly to the original volume. It is a solid, contemporary addition which continues and complements the old structure with equal quality and permanence. The public foyer is extended between the old and new volumes as a bridge-like angled space, which floats above the new outdoor auditorium created between the two volumes. The original main entrance serves both halls.

The old building has a beautiful and timeless material palette consisting of white concrete panels, terracotta tiles and glass. To mirror these materials, the extension is clad in white fiber concrete panels with a wrinkled, varying surface form, which indicates a similar acoustically optimized cladding inside the new hall. Also the new interior spaces follow the original color scheme.

相关项目

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • 海口美舍河生态修复工程
    土人设计
  • 重庆市潼南大佛寺湿地公园
    土人设计
  • 六盘水明湖湿地公园
    土人设计

杂志

以下出品方的其他项目 ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finland
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Norway
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finland
Dipoli renovation
Espoo, Finland
Aalto University Metro Station
Espoo, Finland
Keilaniemi Metro Station
Espoo, Finland