Lapeenranta City Theatre

Lappeenranta, Finland
staircase leading to the theater
照片 © Tuomas Uusheimo
theater foyer and shopping arcade
照片 © Jari Lifländer
foyer
照片 © Tuomas Uusheimo
large theater hall
照片 © Tuomas Uusheimo
small theater hall
照片 © Tuomas Uusheimo
rehearsal hall
照片 © Tuomas Uusheimo
costume shop
照片 © Tuomas Uusheimo
建筑师
ALA Architects
地址
Kaivokatu 5, 53100 Lappeenranta, Finland
年份
2015
费用
100万 - 1亿
楼层
1-5层
客户
City of Lappeenranta

The concept of the Lappeenranta Theatre is exceptional: it has been built on the top floor of a shopping center. The idea, however, is ancient as this is theater coming back to its roots, back to the marketplace, back to the people. The visitors to the shopping center will be able to enjoy a variety of plays, while the restaurants cater for intermissions and the adjacent hotel offers accommodation. The foyer of the theater, accessible only from and opening to the shopping arcade, has a calm monochromatic atmosphere in contrast with the bright colors of the arcade below. Only an undulating wire mesh curtain separates it from the shopping areas.

The audience reaches the theater by walking up a grand white staircase at the end of the arcade. The mirrored surfaces of the foyer blur the shape and extent of the space. In daytime the skylight multiplies the hues of the sky onto the foil surfaces. In the darker hours, the walls reflect the lights of the arcade.

Virtually all the facilities of the theater are on stage level. This is the ideal situation as all actions are directed towards the stage. The stage sets are brought from the basement loading dock to the center of the workshop with a large lift. After assembly, the sets can be pushed directly onto one of the stages or into the full-size rehearsal hall. The support spaces outline the halls in a linear procession from the spaces for the technical personnel onwards to props, costume shop and the dressing rooms. This means that the entire theater only has one single corridor instead of the usual incoherent jungle of backstage spaces. The solution also provides all backspaces with ample daylight, which is of great importance for the professionals working on and around stage.

相关项目

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • 海口美舍河生态修复工程
    土人设计
  • 重庆市潼南大佛寺湿地公园
    土人设计
  • 六盘水明湖湿地公园
    土人设计

杂志

以下出品方的其他项目 ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finland
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Norway
Kuopio City Theatre restoration and extension
Kuopio, Finland
Dipoli renovation
Espoo, Finland
Aalto University Metro Station
Espoo, Finland
Keilaniemi Metro Station
Espoo, Finland