Etaget

Stockholm, Sweden
Architects
Kjellander Sjöberg
Adreça
Västra Kungsholmen, Stockholm, Sweden
Any
2013

A mini-Manhattan on Kungsholmen

Kjellander Sjöberg creates a new residential infill on Western Kungsholmen in central Stockholm. Etaget, in the ‘Paradiset 19-21' block, is a distinctive addition with a strong urban identity.

Composed of a mix of offices and light industry, Western Kungsholmen has in recent years developed into a diverse neighbourhood with the emergence of complementary businesses and new housing. Paradiset 19-21, on Nordenflychtsvägen, aims to combine the existing environment with a building that accentuates and develops the city structure further. It is a building designed to fit into the neighborhood's vernacular while providing the area with new qualities.

The project is a pliable mini-Manhattan, creating a vibrant streetscape combining commercial spaces and inviting activities with an expressive urban character on the ground floor. It embraces the essential values of a city - diversity and a wide range of functions. KS designed a distinct silhouette, with variation in depth, materialization and textures that work both at a distance and in the immediate context. The building's configuration reacts to the various heights of Nordenflychtsgatan and the surrounding buildings.

The project focuses on green space and social-ecological resilience. Given the dense inner city location, every available space is secured and used to provide recreation and positive experiences for the residents. The courtyard is designed as a cheerful social green space, an oasis of flowers and greenery interspersed with bicycle parking. The green roof terraces are a new addition, containing both communal and private spaces for spending time outdoors, cultivation, playing and socializing.

The architectural expression refers to a classical order found in the inner city of Stockholm - an open base with commercial spaces, a main body with apartments and a top with set-back penthouses. The sum is, however, far from traditional, but forms as a whole an innovative project, made up of a series of stacked cubes, vertically displaced; a beneficial addition to the street, of inherent complexity.

Projectes relacionats

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Revista

Altres projectes per Kjellander Sjöberg

Annedalsterrassen, Green housing development
Stockholm, Sweden
Sparsamheten, Low density residential area
Stockholm, Sweden
St Katrineberg, Urban infill housing
Stockholm, Sweden
Villa VY, Private residence
Stockholm, Sweden
Västra Johannelund, Atrium houses
Stockholm, Sweden
Skärvet
Växjö, Sweden