Gammel Hellerup High School

Hellerup, Dänemark
Foto © Iwan Baan
Foto © Rasmus Hjortshøj
Foto © Rasmus Hjortshøj
Foto © Rasmus Hjortshøj
Foto © Rasmus Hjortshøj
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Rasmus Hjortshøj
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Foto © Jens Lindhe
Architekten
BIG – Bjarke Ingels Group
Standort
Hellerup, Dänemark
Jahr
2014
Size

2500 m2

Client
Gammel Hellerup High School

Collaborators
EKJ, CG Jensen, Jens Lindhe, Midconsult I Herning, Bent Nygaard Sørensen, Grontmij

BIG PROJECT TEAM
Partners in Charge

Bjarke Ingels, Finn Nørkjær

Project Leaders, Multi-Use Hall & Gymnasium
Ole Schrøder, Ole Elkjær-Larsen, Frederik Lyng

Team, Multi-Use Hall & Gymnasium
Ana Merino, Anders Hjortnæs, Christian Alvarez, Dennis Rasmussen, Gül Ertekin, Henrick Poulsen, Hjalti Gestsson, Jan Magasanik, Jakob Lange, Jacob Thomsen, Jeppe Ecklon, Ji-young Yoon, Michael Schønemann, Narisara Schröder, Riccardo Mariano, Rune Hansen, Snorre Nash, Thomas Juul-Jensen, Vincent He, Xu Li

Project Manager, Master Plan & Education Building
Ole Elkjær-Larsen

Project Leader, Master Plan & Education Building
Tobias Hjortdal

Team, Master Plan & Education Building
Agnete Jukneviciute, Ambra Chiesa, Brigitta Gulyás, Dennis Rasmussen, Enea Michelesio, Greta Krenciute, Høgni Laksáfoss, Isabella Eriksson, Jan Magasanik, Mikkel Marcker Stubgaard, Jeppe Ecklon, Kamilla Heskje, Michael Schønemann, Narisara Schröder, Thomas Juul-Jensen

Project Leader, Landscape
Ole Elkjær-Larsen

Team, Landscape
Brigitta Gulyás, Enea Michelesio, Mikkel Marcker Stubgaard, Narisara Schröder, Tobias Hjortdal

The 1100 m2 multi-purpose hall and the latest two-level addition to Gammel Hellerup High School just north of Copenhagen, provides existing students with generous spaces for social and creative unfolding, while increasing the capacity of the school in response to its growing popularity.

Originally a building adjacent to the campus, the gymnasium facilities became insufficient; Gammel Hellerup High School lacked a large multi-functional space for physical activities, graduation ceremonies and social gatherings. In response, BIG designed a multi-purpose hall for the physical education and social development of the students, drawing its signature curve from the physics of a handball being thrown. Placed 16.5 feet (5 meters) below ground in the school’s courtyard, the hall is passively temperature controlled and does not impose on its context. Above ground, the hall’s softlycurved roof is an informal meeting place. The edge of the roof is designed as a long social bench, perforated with small windows to provide natural daylighting below. The shape of the roof is based on the formula for a ballistic arc. Form follows formula!

During the construction of the hall, the school planned a new building, located between the school’s multi-purpose hall and adjacent football fields. This new arts building seeks to connect the sports areas with the gymnasium’s existing educational facilities in one continuous flow. By placing parts of the new building beneath the football fields, the students are able to walk through the sunken sports hall at the center of the school´s courtyard, to the classrooms, cafeteria, and out to the main entrance at street level. Additionally, the new facilities situated underground form the roof of the new arts building, extending the football fields into a green carpet for informal activity and to serve as informal seating overlooking future sporting events.

Construction materials and finishes known from the multi-purpose hall are integrated in reverse - where the sports hall is a sandwich of wood above and below with walls of concrete, the classrooms are the opposite - wooden walls spanning between concrete surfaces above and below. The continuity and repetition of the materials creates a coherent visual identity for the school.

Dazugehörige Projekte

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazin

Andere Projekte von BIG – Bjarke Ingels Group

Zira Island Master Plan
Baku, Aserbaidschan
THE MOUNTAIN
Copenhagen, Dänemark
VM Houses (PLOT= BIG + JDS)
Copenhagen, Dänemark
Maritime Youth House (PLOT = BIG + JDS)
Copenhagen, Dänemark
XPO, Danish Pavilion EXPO 2010
Shanghai, China
8 HOUSE
Copenhagen, Dänemark