Keilaniemi Metro Station

Espoo, Finland
entrance pavilion
Photo © Tuomas Uusheimo
entrance pavilion
Photo © Tuomas Uusheimo
escalator to ticket hall
Photo © Tuomas Uusheimo
escalator to ticket hall
Photo © Tuomas Uusheimo
wall detail
Photo © Tuomas Uusheimo
ticket hall
Photo © Tuomas Uusheimo
ticket hall
Photo © Tuomas Uusheimo
escalator to platform
Photo © Tuomas Uusheimo
metro platform
Photo © Tuomas Uusheimo
metro platform
Photo © Tuomas Uusheimo
Architecten
ALA Architects
Adres
Keilaniementie 3, 02150 Espoo, Finland
Jaar
2017
Kosten
1M - 100M
Verhalen
1-5 Stories
Klant
Länsimetro
architect partner
Esa Piironen Architects

The Keilaniemi station is the first one on the Espoo-side of the western extension of the Helsinki metro line, the so called West Metro. It is situated on the narrow strip between sea and land, housing and office blocks, parks and a built shoreline. This borderline condition is also a distinct theme for the architectural concept of the station.

Both station entrances interpret the hidden, underground rock geometry, and distill the shapes into the form of the building. Initially free standing objects, the entrances will eventually be transformed into parts of the façades of the upcoming high-rise development next door. The faceted form and dynamic windows leave a recognizable impression. The entrance buildings are partially clad in metal from the east. Sheet metal, a high stone pedestal and glass surfaces share the same surface in the faceted geometry. From the west, the buildings have a simple metal grille façade.

The platform level in Keilaniemi takes some visual and atmospheric cues from the above ground hub of office blocks. The overall look is sleek and reflective. The end walls separating the platform from the escalators are made of glass. The long side walls of the platform are bound by a partial lowered ceiling made with reflective white painted solid aluminum plates which also improve the acoustic qualities of the space. The LED tube based art work titled Light Weave by the artist duo Grönlund & Nisunen has been embedded as an integral part of the overall design.

Gerelateerde projecten

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Andere projecten van ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finland
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Noorwegen
Kuopio City Theatre restoration and extension
Kuopio, Finland
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finland
Dipoli renovation
Espoo, Finland
Aalto University Metro Station
Espoo, Finland