Courtyard Tampere City

Tampere, Finnland
exterior view
Foto © Marc Goodwin
exterior view
Foto © Marc Goodwin
exterior view
Foto © Marc Goodwin
exterior view
Foto © Marc Goodwin
exterior view
Foto © Marc Goodwin
hotel entrance
Foto © Marc Goodwin
reception
Foto © Tuomas Uusheimo
breakfast room
Foto © Tuomas Uusheimo
hotel room
Foto © Tuomas Uusheimo
back facade
Foto © Marc Goodwin
facade detail
Architekten
ALA Architects
Adresse
Yliopistonkatu 57, 33100 Tampere, Finnland
Jahr
2020
Kosten
1 Mio. – 100 Mio.
Stockwerke
5–20 Stockwerke
Bauherrschaft
KEVA

The new Courtyard by Marriott Hotel with 11 above ground floors is a high-quality addition to the Tampere cityscape. The hotel and its next door neighbor, the Tampere Hall Concert and Congress Centre, comprise a formal yet natural architectural entity. The hotel also strengthens the connection between Tampere Hall and the main building of the University of Tampere on the opposite side of the street.

The hotel tower is located in the corner of Kalevantie and Yliopistonkatu streets, at a respectful distance from the Congress Centre’s main entrance and its foyer opening towards the Sorsapuisto park. The new building redefines the entrance square as a lively urban plaza lined by the public functions of the ground floor. The hotel connects to the foyer of Tampere Hall with an elegant glass-walled indoor passageway.

Functionally the new building is clear and simple. The reception, a 24/7 mini market, a multi-functional restaurant space, a business center and a gym are located by the hotel entrance. The rooms contain all the essential features that business travelers need. The spa-like bathrooms are light and airy. The floor-to-ceiling windows provide the hotel rooms with enticing views of the surrounding cityscape. The guests staying in the rooms located on the upper-most floors will even be able to take in views of the wider urban area.

The facades are made of textured white concrete with vertical grooves of varying depth, which visually links the hotel with Tampere Hall. The selected surface material also acts as a reference to the narrow, vertical white concrete façade elements of the university’s main building.

Dazugehörige Projekte

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazin

Andere Projekte von ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finnland
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Norwegen
Kuopio City Theatre restoration and extension
Kuopio, Finnland
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finnland
Dipoli renovation
Espoo, Finnland
Aalto University Metro Station
Espoo, Finnland