Courtyard Tampere City

Tampere, Finlande
exterior view
Photo © Marc Goodwin
exterior view
Photo © Marc Goodwin
exterior view
Photo © Marc Goodwin
exterior view
Photo © Marc Goodwin
exterior view
Photo © Marc Goodwin
hotel entrance
Photo © Marc Goodwin
reception
Photo © Tuomas Uusheimo
breakfast room
Photo © Tuomas Uusheimo
hotel room
Photo © Tuomas Uusheimo
back facade
Photo © Marc Goodwin
facade detail
Architectes
ALA Architects
Adresse
Yliopistonkatu 57, 33100 Tampere, Finlande
Année
2020
Coût
1 million - 100 millions
Étages
5-20 étages
Client
KEVA

The new Courtyard by Marriott Hotel with 11 above ground floors is a high-quality addition to the Tampere cityscape. The hotel and its next door neighbor, the Tampere Hall Concert and Congress Centre, comprise a formal yet natural architectural entity. The hotel also strengthens the connection between Tampere Hall and the main building of the University of Tampere on the opposite side of the street.

The hotel tower is located in the corner of Kalevantie and Yliopistonkatu streets, at a respectful distance from the Congress Centre’s main entrance and its foyer opening towards the Sorsapuisto park. The new building redefines the entrance square as a lively urban plaza lined by the public functions of the ground floor. The hotel connects to the foyer of Tampere Hall with an elegant glass-walled indoor passageway.

Functionally the new building is clear and simple. The reception, a 24/7 mini market, a multi-functional restaurant space, a business center and a gym are located by the hotel entrance. The rooms contain all the essential features that business travelers need. The spa-like bathrooms are light and airy. The floor-to-ceiling windows provide the hotel rooms with enticing views of the surrounding cityscape. The guests staying in the rooms located on the upper-most floors will even be able to take in views of the wider urban area.

The facades are made of textured white concrete with vertical grooves of varying depth, which visually links the hotel with Tampere Hall. The selected surface material also acts as a reference to the narrow, vertical white concrete façade elements of the university’s main building.

Projets liés

  • Kanzlei in der Brauerei
    Martin Schmitt Architektur
  • Kantine der Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

Autres projets de ALA Architects

Helsinki Central Library Oodi
Helsinki, Finlande
Kilden Performing Arts Centre
Kristiansand, Norvège
Kuopio City Theatre restoration and extension
Kuopio, Finlande
Lapeenranta City Theatre
Lappeenranta, Finlande
Dipoli renovation
Espoo, Finlande
Aalto University Metro Station
Espoo, Finlande