Baltic Square Office Building

Helsinki, Finland
Photo © Jussi Tiainen
Photo © Voitto Niemelä
Photo © Voitto Niemelä
Photo © Voitto Niemelä
Architects
Helin & Co Architects
Location
Helsinki, Finland
Year
2000
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed
Client
YIT Oyj, Finnish Innovation Fund Sitra, Etera

The Baltic Square Tower building project was initially schemed as a joint building of the Finnish Innovation Fund Sitra, the Academy of Finland and the Finnish Funding Agency for Innovation Tekes. A large atrium was planned to symbolise their synergic objectives, a space for a scientific exhibition serving the whole cluster of IT-related know-how and companies based in Ruoholahti. However, the Academy and Tekes ended up elsewhere, the atrium was leased to various services and the project was carried out as the premises of Sitra and the PricewaterhouseCoopers Finland auditing firm, which had been involved in the project from an early phase.

The building is situated in the heart of Ruoholahti, forming there a hub and a landmark. Central development issues in the design of the project were the composition and spatial effect of the low and high part, the proportions and slenderness of the tower, especially viewed from the sea – pencil-thin according to Jonathan Glancey (in The Guardian 7.2.2005) – and new ecological and technical solutions.

The frame of the building consists of steel columns and beams and intermediate floor components of reinforced concrete. The basements were cast on site, and the exterior walls are steel-structured lightweight components. The facades are almost throughout a double-skin structure. The materials are glass and weatherproof Cor-Ten steel, in parts of the tower acid-proof steel. The double-skin facade was chosen for architectural and cityscape reasons but also in pursuit of saving in the HPAC investments and energy consumption, diminishing the impact of weather on the exterior walls and their details, reduce the costs of caretaking and maintenance, and improving noise protection and information security. The use of Cor-Ten was based on its ecological qualities, such as total recyclability. This material connects the building with the red-brick world of the old office and industrial milieu of Ruoholahti. Cor-Ten is technical but simultaneously authentic and “robust”, like a natural material.

In relation to the development programme of the Rautaruukki company, the project involved an innovative use of steel from frame to details. Structural details used here were published as general design guidelines. A demanding spot of collaboration between the architect and the structural designer was the load-bearing structure of the atrium, whose lightness was achieved by means of a constructive form as well as by maximising tension units and minimising pressure units. The office area solution is based on the open building principle, where structure, vertical blocks and technology limit the adaptability and future uses of the building as little as possible.

A 5,500-kilo log sauna built by the Fiskars Village cabinet makers was lifted to the 15th floor by a huge crane. The novel joints of the sauna, based on equal torsion, and various furnishings for the special spaces of Sitra were created in collaboration with the cabinet makers.

2001 European Award for Steelstructures – ECCS
2000 Steel Construction of the Year
The building is LEED Silver 2014 certified

Related Projects

  • Law Firm In A Brewery
    Martin Schmitt Architektur
  • Canteen Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

Magazine

Other Projects by Helin & Co Architects

Kalasatama Centre
Helsinki, Finland
Icon Apartments
Chengdu, China
Villa Krona
Gullkrona Archipelago, Dragsfjärd, Finland
Eiranranta Housing
Helsinki, Finland
Pangyo Housing
Seoul, South Korea
Skanssi Area Centre
Turku, Finland